Zdravé střevo je základem našeho zdraví. Složení střevní mikroflóry, její pestrost a prospívání ovlivňuje naše zdraví více, než bychom si mysleli. Střeva jsou někdy také nazývána naším druhým mozkem a není divu. Výzkumy byla potvrzena existence přímého spojení mezi střevem a mozkem resp. obousměrná komunikace mezi střevním a centrálním nervovým systémem. Mnohé studie prokazují jasnou souvislost mezi zdravím našich střev a imunitním systémem, autoimunitními a endokrinními poruchami, kožními problémy, duševním zdravím i nejvážnějšími nemocemi. Je tedy nesporné, že kondice našeho střevního mikrobiomu má zásadní vliv na naše zdraví. A my bychom mu měli věnovat náležitou péči.
Hovoříme o souboru mikroorganizmů (bakterií, kvasinek, hub, virů aj.), které osídlují celé naše tělo
a podílí se na celé řadě nezbytných procesů. Předpokládá se poměr tří buněk mikrobů k jedné lidské buňce, případně i vyrovnaný počet mikrobiálních a lidských buněk. V případě střev pak mluvíme
o střevním mikrobiomu, který obsahuje 300-500 různých druhů bakterií. Pokud zde pak mezi bakteriemi vznikne jakákoliv nerovnováha nebo není střevní mikrobiom dostatečně pestrý, dá se předpokládat, že se to brzy negativně projeví na našem zdraví. Tento stav pak nazýváme střevní dysbiózou a můžeme pak trpět například zácpou, bolestí břicha, kandidózou, vyšší propustností střev, případně se problém vyskytne i v jiných částech našeho organizmu.
Naopak správně fungující střevní mikrobiom (symbiotický) pomáhá kontrolovat imunitní systém, naše psychické nastavení, fungování mozku, umí syntetizovat vitamíny K a B, pomocí trávicích enzymů pomáhají mikroby štěpit nestravitelnou vlákninu a škroby. V neposlední řadě má mikrobiom také vliv na hladinu krevního cholesterolu, čímž přispívá ke zdraví naší kardiovaskulární soustavy.
Jak je náš střevní mikrobiom variabilní je z určité míry dědičné. Jeho kvalitu hned na počátku života ovlivní přirozený porod a kojení, stabilní složení pak získává kolem druhého roku. Poté můžeme růst a rozličnost našeho mikrobiomu podporovat hlavně kvalitní stravou, pohybem a duševní hygienou – tedy zdravým životním stylem.
Projevy poškozeného střevního mikrobiomu mohou být například problémy s trávením – zácpy, průjmy, chronická únava, potravinové intolerance, kožní problémy, změny hmotnosti (hubnutí
i přibírání na váze), deprese a další vážné choroby.
Čerstvé, přírodní, pestré skladby, ideálně zásadotvorné, převážně rostlinného původu, ale nevyhýbejme se ani konzumaci ryb a libového masa.
Napomáhá trávení, prodlužuje vstřebávání živin, zabraňuje kolísání hladiny glukózy v krvi, stimuluje střeva k větší aktivitě tím, že zvyšuje objem obsahu střev.
Vlákninu nalezneme hlavně v zelenině, ovoci, luštěninách a celozrnných obilovinách (celozrnné pečivo obsahuje 3x více vlákniny než to z nehodnotné bílé mouky).
Vláknina se dělí na rozpustnou a nerozpustnou:
Tedy „hodné“ bakterie, najdeme v kysaných mléčných výrobcích (jogurt, kefír) nebo ve fermentované zelenině (kysané zelí, okurky nebo kimchi).
Rrostlinné sloučeniny, které mají spoustu zdravotních přínosů, jako antioxidanty pomáhají především snižovat chronické záněty. Polyfenoly obsahují například vlašské ořechy, káva, kakao, hořká čokoláda, hroznové víno, červené víno, olivový olej, čaj, bobuloviny a jiné ovoce a zelenina.
Střevo má rádo pravidelnost, a to jak ve vylučování (podle Ayurvédy je znakem zdraví ranní vyprázdnění do 20 minut od probuzení), tak i ve stravování. Je dobré jíst všechna jídla každý den v přibližně stejný čas. Zároveň jíme v klidu, beze spěchu, každé sousto řádně rozkoušeme a dodržujeme správný pitný režim.
Na střevo výborně působí bylinky jak ve formě čajů, tak koření – umí podpořit trávení, ale i pomoci při problémech např. s nadýmáním, zácpou aj.
Prospívá mikrobiální pestrost prostředí tedy pobyt v přírodě i kontakt se zvířaty.
Nyní tedy již víme, proč a jak bychom se měli o náš střevní mikrobiom starat, abychom zůstávali zdraví, plni energie a v dobré náladě.
Proteinová bagetka s vlákninou (Psyllium Dr. Popova) vám bude moc chutnat. Skvělá chuť, navíc jídlo,…
Nejprodávanější a nejoblíbenější produkty roku 2024 V tomto článku vám představíme nejžádanější produkty, které se staly…
Popovky jsou zákusky bez mouky a cukru, vhodné pro diabetiky, zdravý životní styl i keto.…
Perníčky neodmyslitelně patří k vánočnímu období. Různorodé tvary plné medu a voňavého koření jsou oblíbené…
Pokud je nějaký produkt, který by rozhodně neměl chybět ve vaší lékárničce, pak je to…
Toto staročeské jídlo bylo používáno jak na slaný způsob jako příloha, tak sladké s různými…