Konec prázdnin nám připomněl, že se blíží podzim. Přírodní léčitelství tyto cykly odjakživa ctí – například tradiční čínská medicína doporučuje v tomto období zaměřit pozornost na slezinu a slinivku.
🍃SLEZINA je jedním z klíčových orgánů imunitního systému a chybí-li nebo je poškozená, případně pokud je oslabená její funkce, bývá tělo výrazně náchylnější k infekčním onemocněním. Slezina reaguje na každou, i sebemenší odchylku od rovnováhy, čili normálního stavu organismu. Například i píchnutí komárem slezina ihned zaregistruje a připraví se k „boji“. Slezina tedy ovlivňuje celý obranný systém organismu.
Druhým jejím velice důležitým úkolem je, že působí jako filtr na pročišťování krve. Zachytává staré a nefunkční červené krvinky.
Slezina řídí přeměnu a přepravu stravy, tekutin, filtruje krev a vyrábí protilátky, které neutralizují a odstraňují jedovaté bakterie a nežádoucí mikroorganismy zvenčí.
Aktivita sleziny vrcholí mezi 9. a 11. hodinou a klesá mezi 21. a 23. hodinou. Dopoledne si proto můžete v jídle i trochu zahřešit. Slezina si v tom čase s větší náloží sladké energie v pohodě poradí.
Oslabení funkce sleziny se nejčastěji projevuje:
- poruchami trávení
- častým nočním močením
- může způsobovat i nepravidelnou menstruaci, hormonální poruchy
- brnění v končetinách
- opary, afty
- bolest v oblasti pod žebry na levé straně těla, odkud může vystřelovat až do ramene
- poruchy krvetvorby
- nevolnost, pocit těžkého žaludku
- celulitida, otoky nohou
- podle tradiční čínské medicíny se kvůli oslabené slezině v těle např. hromadí vlhkost, ubývá nám energie a máme i tendenci přibírat
Pro podporu sleziny doporučuje čínská medicína především:
- ✔ Tepelně upravená jídla, a to vařená i dušená. Dobře nám udělají teplé polévky, čerstvě připravené (jen lehce povařené) kompoty z právě dozrávajícího ovoce, lehké dušené zeleninové směsi s masem, rizota apod.
- ✔ Skvělá je dušená sezonní zelenina, zejména dýně, červená řepa, kořenová zelenina, dále luštěniny, ořechy, skořice, zázvor, chilli, oregano, majoránka, tymián, rozmarýn, muškátový ořech.
- ✔ Jíst bychom měli nejpozději dvě až tři hodiny před spaním.
Vynechat bychom měli:
- ❌mléčné výrobky, tavené sýry
- ❌uzeniny
- ❌pivo, alkohol obecně
- ❌kávu
- ❌smažená jídla
- ❌polotovary
- ❌studené nápoje a citrusové šťávy
- ❌sladkosti, rafinovaný cukr
- ❌bílou mouku
🌿Činnnost sleziny podporují např. plody hlohu, včelí mateří kašička, chmel, nať sporýše, květ měsíčku, nať gotukoly
🌿Z přípravků Dr. Popova vřele doporučujeme: Bylinné kapky Slinivka slezina, Funkční čaj Zdravá Slinivka, Bylinné kapky Bříza bělokorá.
🍃SLINIVCE patří druhá polovina září. Hraje klíčovou roli v trávicím systému (tvorba trávicích enzymů) i endokrinním systému těla, v produkci inzulínu (jehož porucha tvorby vede ke vzniku cukrovky). Slinivka břišní patří k nejdůležitějším orgánům těla a její poruchy se jen těžce diagnostikují. Tím větší musí být kladen důraz na prevenci.
Slinivka ovlivňuje a indikuje funkce všech sliznic. I sebemenší porucha kterékoli sliznice tedy signalizuje poruchu funkce slinivky. Z toho také vyplývá nutnost léčby slinivky třeba při potížích s nosohltanem nebo se střevem.
Poruchy slinivky bývají velmi často způsobeny špatnou funkcí žlučníku (např. žlučníkové kaménky).
Slinivka je velmi spjatá s emocemi a ovlivňuje psychiku. Do nerovnováhy se může dostat vlivem nevyjádřených a nezpracovaných emocí.
Příznaky oslabené slinivky mohou být:
- nadýmání, poruchy trávení či vylučování
- časté potíže dýchacích cest spojené se zahleněním
- bolesti břicha přicházející hned po jídle
Akutní zánět slinivky může být způsoben dietní chybou, infekcí, žlučovými kameny, konzumací drog nebo nadměrného množství alkoholu. Bývá charakterizován krutou bolestí břicha, která se často šíří z břicha do zad. Pokud vás bolest přepadne nečekaně, uleví vám poloha vkleče, kdy se položíte přes kolena.
Chronický zánět slinivku trvale poškozuje. Může se projevovat akutními záchvaty a různou intenzitou bolesti – od občasných po trvalé. Bývá způsoben opakováním akutních zánětů a především dlouhodobou nadměrnou konzumací alkoholu.
Detoxikaci slinivky je vhodné spojit s celkovým klidem, který podpoří i dieta. Je třeba se vyhnout:
- ❌tučnému masu i uzeninám
- ❌smaženým pokrmům i těm pečeným v nezdravém tuku
- ❌bílé mouce
- ❌rafinovanému cukru
- ❌omezit i kávu, černý čaj, čokoládu, alkohol, cigarety, kakao a zmrzlinu
V jídelníčku by naopak nemělo chybět ✔ kvalitní celozrnné pečivo, rýže, pohanka, jáhly, ovesné vločky a luštěniny, vařená zelenina, čerstvé zeleninové šťávy, anýz, bazalka, dobromysl, fenykl, kmín, kopr, majoránka, máta, yzop a saturejka. ✔ Je také třeba dostatečně doplňovat tekutiny.
👍TIP: Asi čtvrt hodinu před každým hlavním jídlem sníme malý kousek nekyselé zeleniny (kousek mrkve, petržele, cibulové natě apod.)
Jaké bylinky mohou pomoci? Přednost by měly mít byliny sliznaté.
- Vlaštovičník – ovlivňuje všechny orgány na sebe navazující a společně fungující jako játra, žlučník, slezina, slinivka, ledviny.
- Ovesný odvar – při zánětech
- Řepík a třezalka – skvělé bylinky na problémy se slinivkou
- Květ smilu (jaterní a žlučníková „superbylina“), květ měsíčku, chmel
- Dobromysl – příznivě ovlivňuje enzymatickou činnost slinivky
- Pampeliška – med, víno, káva, čaj, sirup, tinktura, to vše lze připravit z prosté pampelišky. Včetně salátu z listů. Je vhodná k udržování normálního stavu trávicího traktu. Pyšní se také antioxidačními účinky a podporuje nejen slezinu, ale i játra, žaludek a žlučník. Přispívá ke správnému vylučování a dobré funkci močových cest.
- Ostropestřec – se řadí k nejlepším jaterním bylinám, kdy játra detoxikuje a podporuje jejich regeneraci (po poškození alkoholem, po nemocech, na ztučnělá játra). Ostropestřec příznivě ovlivňuje tvorbu žluči a její distribuci a to je právě způsob, kterým je prospěšný slinivce.