Vaříme a pečeme s Psylliem

Výborný kváskovo-oříškový chleba z remosky

Ingredience na rozkvas:

  • 2 lžíce kvásku
  • 170 g bezlepkové směsi od Nutrifree Česká republika Mix per Pane
  • 180 ml vlažné vody
  • Ingredience na přípravu chleba:
  • 330 g bezlepkové směsi NUTRIFREE Mix per Pane
  • 100g vlašských ořechů (rozmixovaných) + mohou být i celé kousky
  • 370 g vody na psyllium
  • 2 lžíce psyllia od Dr.Popov (osemení indického jitrocele – vodorozpustná vláknina), nebo 2 lžíce rozmixovaných Chia semínek
  • 2 lžíce rýžového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru

Večer vložíme do mísy 2 lžíce kvásku, přidáme 170 g bezlepkové směsi NUTRIFREE Mix per Pane a 180 ml vlažné vody na rozkvas. Zamícháme a necháme přes noc kvasit, cca 12–14 hodin. Do další mísy nalijeme 370 ml vody a přidáme 2 lžíce psyllia, nebo chia semínka a necháme přes noc bobtnat. Ráno odebereme 1–2 lžíce z rozkvasu do sklenice a můžeme vložit do chladničky, aby se proces kvašení zmírnil, nebo necháme kvásek při pokojové teplotě, aby proces kvašení probíhal naplno. Víko od sklenice s kváskem necháme volně položené na sklenici.

Do misky s rozkvasem přidáme vodu s psylliem, lžičku soli, 330 g bezlepkové směsi Nutrifree mix per pane, 1 lžičku cukru a 100g mletých ořechů. Nakonec dvě lžíce oleje. Vše vyhněteme v jemné těsto, na mísu s těstem položíme poklop, nebo fólii, aby vzniklo vlhké prostředí a neoschlo. Mísu s těstem vložíme na teplé místo, kde necháme cca 2-3 hodiny odpočívat. Pak přendáme těsto na vál a párkrát popřekládáme od krajů do středu. Ošatku vysypeme bramborovým nebo kukuřičným škrobem a těsto do něj přendáme tak, aby pěknou stranou bylo dole v ošatce a popřekládaná strana byla nahoře. Po upečení zůstane pěkně hladké. Necháme na teplém místě kynout cca 2–3 hodiny. Po 2 hodinách zkoušíme, jestli je těsto již připravené na pečení tak, že prstem zatlačíme do těsta. Když cítíme bublinky, těsto pěkně pruží a po stlačení se pomalu zvedlo je připravené na pečení.

Pečení v Grand teflonové remosce (můžeme péct chleba o celkovém objemu 1kg):

Teflonovou remosku si nahřejeme s trochou vody, jakmile je nahřátá vodu vylijeme a vložíme chleba s překládanou stranou dolů, povrch chleba postříkáme slanou vodou z rozprašovače. Pokud se nám pecen chleba začne rychleji zvedat položíme na povrch chleba alobal, aby se nám chleba nespálil a dopékáme. Pečeme cca 40 minut, kontrolujeme. Jakmile spodní část chleba zní na poklep dutě a má pěknou barvu je dopečený.

Péct v malé remosce můžeme chleba do celkového objemu 500g.

Recent Posts

Měsíčková mast Dr. Popova je nejprodávanější mastí

Pokud je nějaký produkt, který by rozhodně neměl chybět ve vaší lékárničce, pak je to…

9 hodin ago

Nízkosacharidové lokše

Toto staročeské jídlo bylo používáno jak na slaný způsob jako příloha, tak sladké s různými…

1 měsíc ago

Slaný i sladký koláč z červené čočky

Sladký i slaný koláč z červené čočky. Chcete ušetřit čas, materiál i energii? Tak v…

2 měsíce ago

Domácí nanuky s vlákninou

V těchto vedrech by se mohly hodit domácí nanuky. Jsou moc dobré a děti jsou nadšené…

4 měsíce ago

Bylinná lékárnička na cesty

Co sbalit na dovolenou? Přinášíme vám několik tipů, co je dobré si přibalit s sebou na…

5 měsíců ago

Zdravý životní styl

„Zdravý člověk má tisíc přání, nemocný jen jedno." Toto lidové moudro vystihuje odpověď na to,…

6 měsíců ago