Hlavním smyslem jarního detoxu je pročistit detoxikační orgány v našem těle – játra, střeva a ledviny. Zbavit tělo toxinů a škodlivých látek.
Jarem končí zima, ta je obdobím, kdy je v přírodě klid, zpomalení a ukládání. Na jaře se začne příroda i naše tělo probouzet a aktivizovat. Zvyšuje se činnost jater, která odstraňují přebytky vzniklé pomalou zimou. Proto bychom měli našemu organismu a játrům na jaře pomoci s pročištěním.
Detoxikace vede ke zdravějšímu organismu, zvýšení jeho přirozené obranyschopnosti, posílení imunity a často dokáže odstranit příčiny různých onemocnění.
Čištění je běžnou součástí našeho života. Denně, i několikrát, se umýváme, pereme oblečení, čistíme náš byt, měníme povlečení, ručníky, utíráme prach, umýváme nádobí. Ale tak jako se staráme o svůj byt, oblečení, svůj vzhled, měli bychom se starat i o náš organismus a naše vnitřní orgány. I zde se usazují přebytky, zanáší se orgány a tím naše tělo hůř funguje. Na očistu organismu však zapomínáme. Odměnou jsou nám pak nemoci z přebytku, přetížení a následné poškození a vyčerpání orgánů.
Detoxikace je univerzální prevencí většiny onemocnění lidského těla, ovšem posiluje i lidskou mysl, protože zvyšuje odolnost organismu proti všem zevním vlivům, mezi které patří třeba také stres. Slovo detoxikace se asi nejčastěji skloňuje v souvislosti s jarní únavou a jarním úklidem organismu. Hlavní podstatou je očistit tělo i mysl a připravit ho na nové období.
V detoxikačních programech mají své nezastupitelné místo byliny na podporu činnosti zažívacího ústrojí a vylučovacích orgánů. Podporují vytřídění nepotřebných látek, posilují imunitní systém, uklízejí nepořádek v plicích a ledvinách. A čistí játra, která slouží v těle jako jakýsi filtr. Ale to nestačí.
Už dávno je známo, že až dvě třetiny imunitního systému sídlí ve střevech. Proto je důležité, aby v nich byly dobré bakterie (například laktobacily), které si dokáží poradit s těmi nežádoucími. To samozřejmě velmi úzce souvisí se stravovacími návyky, pitným režimem, stresem a pravidelnou stolicí. Jarní detoxikace by měla tedy začít u střev a dalších hlavních orgánů.
Na to, jak ji provést, existuje mnoho návodů. Jednou z nejjednodušších a také nejúčinnějších je lehká strava zaměřená na zeleninu a ovoce, a to zejména kvůli obsahu vlákniny. Ta totiž dokáže s trochou nadsázky vykartáčovat střeva od všech odpadů. Ideálním doplňkem stravy je Psyllium Dr. Popova, které dodá potřebné množství vlákniny, pročistí střeva a upraví trávení.
Zapomeňte na uzeniny, červené maso, bílé pečivo, bílý cukr, konzervy, sladkosti, limonády a méně solte. Každopádně omezte alkohol, kouření a počet šálků kávy denně.
Čínská medicína věří, že nejen příroda, ale také lidský organismus se řídí střídáním ročních období. A každé roční období je spojeno s určitými orgány, které můžeme podpořit a posílit. Na jaře bychom se měli starat především o játra a žlučník.
Játra jsou takovou chemickou továrnou našeho organismu, která se podílí na tvorbě a přeměně většiny látek v těle. Pokud játrům posíláme smažená jídla, každý den snídáme pečivo z bílé mouky, jíme ve spěchu nad pracovním stolem, dopřejeme si do kávy vždy dvě lžičky cukru a každý pátek pár skleniček vína, je třeba jim věnovat obzvláště pozornost.
Při očistě jater je vhodné konzumovat syrovou a chemicky neupravenou stravu. Ideální jsou tedy zeleninové a ovocné šťávy a samozřejmě čerstvé ovoce a zelenina. Doplnit je můžete bylinkami, které příznivě působí na játra. Jedná se zejména o zeměžluč, ostropestřec mariánský, kořen pampelišky nebo měsíček lékařský. Ze všech bylinek si můžete připravit také čaje, které je vhodné konzumovat teplé i studené.
Kůže patří k hlavním detoxikačním orgánům?
Patří jí tedy stejná pozornost jako játrům, střevům a ledvinám. Podpořte krevní oběh a tok lymfy, která odplavuje z těla škodliviny např. peelingem, masáží nebo střídáním teplé a studené vody při sprchování.
Sauna, parní lázeň či speciální očistné domácí koupele ve vaně jsou vhodnou součástí detoxikačního procesu. Pocení totiž hraje důležitou roli v očistě těla. Kůže vylučuje zhruba 25 % všech odpadů, včetně těžkých kovů či pesticidů. Mezi nejlepší potopudné bylinky patří řebříček, máta peprná, tužebník, heřmánek, kozinec blanitý, bez černý, zázvor.
jsou nezbytné pro obnovu energie a zvýšení obranyschopnosti.
Vitamin C zvyšuje odolnost vůči infekcím (papriky, kyselé zelí, kapusta, kimči a hlávkový salát). Pozor, vitamín C je velmi citlivý na tepelné zpracování. Při vaření se ztrácí s přibývajícím časem až polovina jeho obsahu. K boji s jarní únavou potřebujete i vitamín A (v mrkvi, rajčatech a mléčných výrobcích) a vitamín D. Ten se za normálních okolností tvoří v kůži vlivem slunečního záření, což pokrývá zhruba 80 procent veškeré spotřeby (rybí tuk, mléko, játra, vaječný žloutek).
Správnou detoxikaci je nutné podpořit zvýšeným příjmem tekutin. Voda je nepostradatelnou součástí všech procesů v těle Počítejte minimálně se 2 až 3 litry neperlivé vody, či bylinkovými čaji.
Pravidelné alespoň třicetiminutové cvičení povzbudí krevní oběh. K buňkám se lépe dostanou výživné látky i kyslík, jedy se odplavují. K nejvhodnějším druhům pohybu patří chůze, jízda na kole, plavání, tanec, strečink nebo jóga. S ní souvisí i dýchání. Na Dálném východě jsou dechová cvičení součástí detoxikace běžnou záležitostí už celá staletí. Rytmické hluboké dýchání nejen pomáhá vyčistit každou buňku v těle, ale přináší úlevu centrální nervové soustavě.
Například čerstvý ananas🍍 obsahuje trávicí enzym bromelin, který pomáhá žaludku s jeho prací. Cibule je zase bohatá na síru, což umožňuje detoxikaci těžkých kovů a parazitů, reguluje krevní tlak a množství cholesterolu. Jablka🍎 snižují množství tuku a v těle, kiwi🥝 působí blahodárně na trávení, červená řepa zbavuje střeva škodlivých látek a stejně jako švestky podporuje jejich činnost. A tak bychom mohli pokračovat u mnoha potravin, které tvoří běžný i méně běžný jídelníček člověka. Na hladovku proto při očistném programu raději zapomeňme, navíc není vhodná pro každého. Pravidelně zařazujeme mořské řasy🍣, které detoxikují organismus od těžkých kovů, toxických látek i radioaktivity. Podobně působí i kvalitní sojová omáčka a misopasta. Dalším detoxikačním činitelem jsou houby🍄 (shitake, hlíva ústřičná a další houby) Nesmíme zapomínat ani to, že deno denním zařazením zeleniny se zvyšuje podíl vlákniny a tím se čistí i naše střevo.
Pokud chcete skutečně ve svém těle a na svém zdraví něco změnit, pouhá změna jídelníčku nestačí. Nestresujte se, relaxujte a dopřejte si dostatek spánku, sluníčka a dobré nálady. Nezapomínejte ani na pohyb, v průběhu detoxikace se ale nepřepínejte. Úplně postačí i delší procházky na čerstvém vzduchu.
Jaro je obdobím očisty a probouzení. Vyzkoušejme tedy jak očistu, tak probuzení a zamysleme se, zda vše, vzhledem k našemu tělu děláme dobře. Jaro je dobrý začátek k přehodnocení našeho životního stylu. Zlepšíme stravu, začneme se více hýbat a v neposlední řadě očistíme naše myšlenky od těch negativních. Odměnou nám bude lepší a zdravější celý další rok. Za trochu námahy to stojí.
Proteinová bagetka s vlákninou (Psyllium Dr. Popova) vám bude moc chutnat. Skvělá chuť, navíc jídlo,…
Nejprodávanější a nejoblíbenější produkty roku 2024 V tomto článku vám představíme nejžádanější produkty, které se staly…
Popovky jsou zákusky bez mouky a cukru, vhodné pro diabetiky, zdravý životní styl i keto.…
Perníčky neodmyslitelně patří k vánočnímu období. Různorodé tvary plné medu a voňavého koření jsou oblíbené…
Pokud je nějaký produkt, který by rozhodně neměl chybět ve vaší lékárničce, pak je to…
Toto staročeské jídlo bylo používáno jak na slaný způsob jako příloha, tak sladké s různými…