Salmonelóza

|

Salmonelóza je infekční průjmové onemocnění vyvolané střevními bakteriemi, jednobuněčnými organizmy typu salmonela. Do organizmu bakterie proniká výhradně ústy a vylučuje se stolicí a močí. K přenosu nákazy dochází kontaminovanou potravinou nebo prostřednictvím nemytých rukou.

Salmonelóza – předcházení a léčení

Samonela se rychle rozmnožuje. Při běžné pokojové teplotě se každou půlhodinu její množství v potravinách až zdvojnásobí. Onemocnění propuká už během několika hodin, vyjímečně do 2 dnů. Projevuje se průjmovitou stolicí, křečovitými bolestmi břicha, zvracením. V případě, že infekce pronikne do krevního oběhu – také horečkou. Potrava se může kontaminovat salmonelou kdekoli během cesty od výroby až na stůl. K bezpečnému zahubení salmonely přitom postačí čtyřminutové prohřátí potravy při teplotě 75 °C. Zmrazení bakterie naopak nezahubí, pouze zpomalí jejich množení a růst.

Zvýšené riziko nákazy salmonelózou představují:

  • čerstvá a mražená kuřata (salmonely se vyskytují na kůži)
  • ostatní drůbež (slepice, kachny, krůty)
  • kachní a slepičí vejce (zejména povrch skořápek, avšak ani vnitřek není zcela bezkonfliktní, syrová vejce by se neměla užívat k výrobě majonéz a zmrzliny)
  • mleté vepřové maso, zvěřina, ryby, měkkýši
  • majonézy, cukrářské krémy, nepasterované mléko a vaječné koňaky

Pozn.: Jako každé průjmové onemocnění ohrožuje salmonelóza postiženého především ztrátou tekutin, což je nebezpečné hlavně u dětí a seniorů. Podávání antibiotik není vhodné (pokud není nutné z titulu dalšího – paralelního – onemocnění).

Doporučení:

  • Několikanásobně zvýšit příjem vitamínů (s řídkou stolicí odchází z těla řada vitamínů nevyužita, což může u některých vyvolat “stav nedostatku”). V průběhu prvních 10 dnů raději užívat tabletované přípravky (kyseliny obsažené v čerstvém ovoci a zelenině by mohly znovu “popohnat” peristaltiku a vyvolat recidivu průjmu). Výjimku tvoří česnek (česnekové tablety), který naopak pomáhá infekci zastavit. Později, v zájmu rychlého doplnění chybějících látek, konzumovat především červenou řepu, mrkev, zelí, celer a petržel, pro jejich téměř univerzální obsah vitaminů a minerálních látek. Pozn.: při přetrvávajícím průjmu navštívit lékaře. Rovněž je třeba nezaměňovat salmonelózu s alimentární nákazou (otravou z běžně zkažených, salmonelou nekontaminovaných potravin).

Sdílet článek

Nový katalog zdarma ke každé objednávce.