Salmonelóza

|

Salmonelóza je infekční průjmové onemocnění vyvolané střevními bakteriemi, jednobuněčnými organizmy typu salmonela. Do organizmu bakterie proniká výhradně ústy a vylučuje se stolicí a močí. K přenosu nákazy dochází kontaminovanou potravinou nebo prostřednictvím nemytých rukou.

Salmonelóza – předcházení a léčení

Samonela se rychle rozmnožuje. Při běžné pokojové teplotě se každou půlhodinu její množství v potravinách až zdvojnásobí. Onemocnění propuká už během několika hodin, vyjímečně do 2 dnů. Projevuje se průjmovitou stolicí, křečovitými bolestmi břicha, zvracením. V případě, že infekce pronikne do krevního oběhu – také horečkou. Potrava se může kontaminovat salmonelou kdekoli během cesty od výroby až na stůl. K bezpečnému zahubení salmonely přitom postačí čtyřminutové prohřátí potravy při teplotě 75 °C. Zmrazení bakterie naopak nezahubí, pouze zpomalí jejich množení a růst.

Zvýšené riziko nákazy salmonelózou představují:

  • čerstvá a mražená kuřata (salmonely se vyskytují na kůži)
  • ostatní drůbež (slepice, kachny, krůty)
  • kachní a slepičí vejce (zejména povrch skořápek, avšak ani vnitřek není zcela bezkonfliktní, syrová vejce by se neměla užívat k výrobě majonéz a zmrzliny)
  • mleté vepřové maso, zvěřina, ryby, měkkýši
  • majonézy, cukrářské krémy, nepasterované mléko a vaječné koňaky

Pozn.: Jako každé průjmové onemocnění ohrožuje salmonelóza postiženého především ztrátou tekutin, což je nebezpečné hlavně u dětí a seniorů. Podávání antibiotik není vhodné (pokud není nutné z titulu dalšího – paralelního – onemocnění).

Doporučení:

  • Několikanásobně zvýšit příjem vitamínů (s řídkou stolicí odchází z těla řada vitamínů nevyužita, což může u některých vyvolat “stav nedostatku”). V průběhu prvních 10 dnů raději užívat tabletované přípravky (kyseliny obsažené v čerstvém ovoci a zelenině by mohly znovu “popohnat” peristaltiku a vyvolat recidivu průjmu). Výjimku tvoří česnek (česnekové tablety), který naopak pomáhá infekci zastavit. Později, v zájmu rychlého doplnění chybějících látek, konzumovat především červenou řepu, mrkev, zelí, celer a petržel, pro jejich téměř univerzální obsah vitaminů a minerálních látek. Pozn.: při přetrvávajícím průjmu navštívit lékaře. Rovněž je třeba nezaměňovat salmonelózu s alimentární nákazou (otravou z běžně zkažených, salmonelou nekontaminovaných potravin).

Sdílet článek

Vaše nastavení souborů cookies

Na této webové stránce používáme soubory cookies a podobné technologie (společně též „cookies“). Podrobné informace o používání souborů cookies jsou uvedeny v Zásadách ochrany osobních údajů.

Více informací

Pokud souhlasíte s použitím všech cookies (technických, analytických i reklamních), klikněte níže na tlačítko „Souhlasím se vším“. Jestliže chcete přijmout, respektive odmítnout, pouze některé cookies dle kategorií, klikněte níže na tlačítko „Podrobné nastavení“. Provedené nastavení cookies můžete kdykoliv změnit.

 

Získejte slevu 100 Kč na Váš nákup

 

Přihlaste se k našemu newsletteru a sleva 100 Kč při nákupu
minimálně za 900 Kč je Vaše.

 

Vaše e-mailová adresa je u nás v bezpečí.
Zásady zpracování osobních údajů

 
 

JEŠTĚ POSLEDNÍ KROK

Zadanou e-mailovou adresu ještě prosím potvrďte ve Vaší schránce.