Kašel – náš významný obranný reflex – slouží k zajištění průchodnosti dýchacích cest, které jsou dočasně uzavřeny hleny. Je vyvolán podrážděním průdušnice, velkých průdušek nebo pohrudnice. Při zakašlání dochází k dočasnému zvýšení tlaku v plicích a s jeho pomocí k vyvržení hlenu ústy.
Krátkodobý nebo chronický
Rozlišujeme krátkodobý a chronický kašel. Za chronický je kašel považován v případě, kdy se objeví 2 roky po sobě a pokaždé trvá zhruba 3 měsíce (chronická bronchitida). Tento druh kašle bývá doprovázen hleny. Kašel (i krátkodobý), není dobře podceňovat. Nedojde-li v průběhu několika dní (v klidu, v teple, s dostatkem tekutin, případně s léky) ke zlepšení, je vždy na místě návštěva lékaře.
Největší chybou je podceňovat chronický kašel
Během času totiž automaticky dojde k těžšímu poškození celého dýchacího ústrojí, zejména k únavě dýchacích svalů a poškození citlivých sliznic dýchacích cest. To vše následně nepříznivě ovlivní náš krevní oběh a srdeční činnost. Řečeno bez nadsázky – s nevyléčitelnou chronickou bronchitidou nemáme šanci dožít se vysokého věku, i kdyby všichni naši předkové do jednoho patřili k dlouhověkým. A ještě upozornění pro diabetiky: chronická bronchitida nejen výrazně zhoršuje průběh jejich nemoci, ale dost pravděpodobně se podílela i na jejím vzniku hned od počátku.
Opatření proti kašli
K opatřením, která lze při kašli doporučit, rozhodně nepatří dlouhodobé užívání různých antitussik, prostředků k potlačení kašle. Antitussika mohou způsobit zadržování infikovaných hlenů ve sliznicích, vznik hnisavých zánětů a zvýšených teplot. Naproti tomu některé postupy tradiční medicíny, prováděné cílevědomě a systematicky, mívají dobré výsledky. V každém případě – bez jakéhokoli zpochybňování, je nutno skončit s kouřením. O tom, jak zhoubně působí na živou tkáň dehet z cigaret, svědčí zveřejněné výsledky britské laboratoře, kdy po nanesení určité složky dehtu na kůži pokusných myší docházelo u nich ve sto procentech případů ke vzniku kožní rakoviny. Kůže myší je přitom nesporně odolnější než nemocná plicní tkáň.
Hleny jsou příčinou potíží
Dalším nezbytným opatřením je omezení konzumace potravin, které v těle vytvářejí hleny. Patří sem mléko a mléčné výrobky, cukr a všechny produkty s obsahem cukru, tuky a výrobky z bílé mouky. Jejich omezení je logické: nač nesmyslně vyrábět v těle další hleny, když jich v sobě máme i tak nadbytek a hleny jsou přitom hlavní příčinou našich potíží?
Doporučení
Z vitamínů lze doporučit denní užití 5 tisíc mezinárodních jednotek vitamínu A (ochraňuje v těle všechny sliznice a je možná v jistém smyslu “protirakovinný”. Počet mezinárodních jednotek – mj. – v 1 kusu vitamínového přípravku bývá označen na etiketě). Tento vitamín je dále obsažen v mrkvi, plodu rakytníku, nati petržele, paprice a jiných.
Jako další prospívá denní příjem 100 mj. vitamínu E (vitamín E pomáhá nemocné sliznice hojit). U tohoto vitamínu doporučujeme použít spíše farmaceutický výrobek, jelikož současný průměrný český jídelníček nezaručuje jeho dostatečné množství ani při racionálním způsobu stravování.