Naprostá většina alergií má společného jmenovatele: oslabený imunitní systém neplnící řádně svou funkci.
Mám alergie na potraviny, peří, pyl…
Sebelepší léky nemohou odstranit příčiny alergií, mohou nejvýše zmírnit jejich dopad. K největším projevům alergií dochází na jaře a na podzim zásluhou květenství, pylů, a výtrusů přenášených větrem. Podzimní alergie (po skončení senoseče) bývají nejobtížnější zejména v suché větrné dny a doma ráno a večer. U osob alergických na peří, roztoče a srst zvířat, mohou být alergie celoroční – vinou nadměrné přecitlivělosti sliznic hlavy, jejich překrvení a zanícení. Existují alergie na potraviny, chemii, kovy, gumu, plasty…
Jak postupovat
Jsou ovšem zásady, při jejichž dodržení mohou i sami postižení významně přispět vlastní iniciativou. Nikdo dosud přesně neurčil, kde začíná a končí individuální škodlivost jednotlivých alergenů – nejpravděpodobnějším se zdá, že se alergeny vzájemně podporují, jejich vliv si proto musí každý jedinec osobně “ohmatat” na vlastní kůži.
Desatero alergika
- Největší obranu zaměřit vůči alergenu, který označil lékař za hlavní
- Důsledně omezit konzumaci vajec, kravského mléka a ryb. Kravské mléko nahradit kozím nebo sojovým mlékem. Prověřit účinek silně alergizujících zahradních červených jahod
- Pozorně číst etikety kupovaných potravin a nápojů. Snížit konzumaci výrobků obsahujících barviva, dochucovadla, konzervanty, stabilizátory (šťávy, džusy, kečup, limonády, cukrovinky apod.)
- Pečlivě oplachovat nádobí po použití chemických mycích prostředků. Omezit masové užívání nábytkových sprejů (jejich vdechování) a přípravků do koupelí (vstřebávání kůží)
- Zvážit barvení a tónování vlasů a řas a rovněž užívání očních stínů
- Minimalizovat v bytě množství těžkých závěsů, přehozů a koberců s dlouhým vlasem. Péřové lůžkoviny nahradit střiží ze syntetických vláken
- Nesprchovat si hlavu horkou vodou ani ji nepřehřívat sluněním, obdobně se vyhnout prudkému ochlazení dolních končetin (ve všech případech dojde k náhlému překrvení sliznic hlavy a k možnosti zhoršení rýmy, kašle, slzení a kýchání)
Léčebná část
Výrazně snížit spotřebu masa, uzenin, tuků, výrobků obsahujících cukr (vč. domácího pečiva, zmrzliny, nanuků aj.). Uvedené potraviny zvyšují tvorbu hlenů a následně zdravotní potíže, zejména při kašli a rýmě.
Denně konzumovat malé množství syrové mrkve, papriky, salátu, rajčat – všechny obsahují vitamín A ochraňující sliznice a rovněž vitamín C důležitý pro upevnění imunity. Poznámka: rozumný příjem vitamínu C musí být opravdu každodenní, protože ho v těle nelze “uskladnit do zásoby” déle než 1 až 2 dny.