Když je ten zelený čtvrtek, tak se hodí mechovníky 😉
Co budeme potřebovat:
- 130 g ovesné mouky
- 70 g kokosového oleje
- 80 g erythritolu
- 10 g psyllia Dr. Popova
- 4 vejce
- 120 g čerstvého špenátu
- 1/2 prášku do pečiva a čerstvá vanilka
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme sníh a žloutky rozmixujeme se špenátem a smícháme se slazením a kokosovým olejem. Do mouky přidáme psyllium, prášek do pečiva a vmícháme do směsi se špenátem. Lehce vmícháme sníh a těsto nalijeme do dortové formy s pečícím papírem. Pečeme na 170°C v předehřáté troubě cca 20 minut. Vyklopíme na mřížku, nebo utěrku a necháme vychladnout.
Krém:
- 1/2 sojového nebo kokosového jogurtu
- 1 sojový krém
- 1 sojová šlehačka
- 1 lžička rozmixovaného psyllia
- erythritol nebo jiné slazení, vanilka
Jogurt osladíme, přidáme vanilku a jemně rozmixované psyllium. Vyšleháme šlehačku a polovinu smícháme s jogurtem. Necháme chvíli stát a až je krém tužší, naplníme vykrájená a prořízlá kolečka korpusu. Odkrajky rozdrobíme a posypeme povrch moučníku a dozdobíme šlehačkou a ovocem.
Bezlepkové moučníky s rostlinným krémem a šlehačkou jsou skvělé pro diabetiky, bezlepkovou dietu, jsou bez laktózy a vhodné i pro vegetariány.
Za nápaditý recept děkujeme Táně: www.studiotana.cz