Imunitní systém
Imunitou obecně nazýváme schopnost organizmu rozpoznat “své” od “cizího” a pomocí bílých krvinek a obranných látek toto “cizí” zneškodnit. “Cizí” jsou choroboplodné zárodky – bakterie, viry a plísně – a rovněž vlastní poškozené nebo odumřelé buňky a tkáně.
Projevy snížené imunity
V současné době přibývá v celém světě případů snížené imunitní odolnosti, nejvíce u dětí, jejichž organizmus je nejzranitelnější. Původci onemocnění vstupují do organizmu ústy, nosem, hltanem. Vyvolávají rýmu, kašel, opary, kožní vyrážky, záněty mandlí, spalničky, zarděnky, plané neštovice aj. – a také ovšem alergie. Neklamným znakem (u dětí i dospělých), že imunita “pokulhává”, jsou často se opakující nejrůznější onemocnění, u žen mj. i gynekologické výtoky. Stále více se potvrzuje, že také rakovina úzce souvisí s imunitou. Pořád platí, že člověk s dobrou odolností má méně zdravotních potíží a zřídka kdy onemocní.
Naše zdatnost se zhoršuje
O tom, že tento problém nelze brát na lehkou váhu, svědčí rok od roku se zhoršující zdatnost a zdravotní stav mladých mužů. Příklad: v r. 2002 při jarních vojenských odvodech v Královéhradeckém kraji bylo ze 4.572 povolaných mladých mužů uznáno služby schopnými jen necelých 2.600 a zbývajícím musela být vojenská služba buď odročena nebo byli uznáni služby trvale neschopnými. Nebylo by správné vidět za tímto množstvím jen snahu mladých mužů vyhnout se vojně. Někteří, ať je to zjištění někomu příjemné nebo ne, prostě “na vojnu neměli”.
Chybí nám minerály
Díky nesprávnému životnímu stylu přibývá hlavně alergiků a nemocných s páteří. Stálo by za posouzení, zda určitá “přerostlost” (až vyčouhlost) části mladých mužů a žen – tak výrazně přibývající od sedmdesátých let – je za všech okolností opravdu projevem zdravotní prosperity. Zda máme být skutečně bez výjimky nadšením bez sebe nad “nejdelšími nohami” modelek a různých miss. Konstituce – výška především – totiž úzce souvisí s konzumací potravin nazývaných na Východě JIN. S množstvím ovoce, přeslazených ovocných šťáv, cukru, sladkostí, zákusků, chemických přísad v potravinách a tekutin obecně, které nemají buď vůbec žádné anebo jen velmi málo minerálních látek a které konzumovala matka v době těhotenství. Obdivovaná “délka” může být právě tak dobře svědectvím menší “tělesné hutnosti” – chybějících minerálních látek u potomků. Anebo to snad nejsou právě “dlouháni”, kdo mívají nejčastěji bolesti zad, vychýlení páteře a další podobné zdravotní problémy?
Životní styl, ne vždy dobrý
Bez minerálních látek neexistuje “hutnost” ani imunita. Přitom se minerální látky, zejména vápník a hořčík (dva z nejdůležitějších “kovů života”) “odbourávají” z těla nejvíc právě tím, co jsme z nevědomosti naučili mládež (včetně mladých maminek) milovat: cukrovinkami, čokoládou, nanuky, oplatkami, zavařeninami, pitím už zmíněných sladkých šťáv, limonád a džusů, kečupem, sladkými žvýkačkami apod. “Hutnost” dále poškozuje kouření, alkohol a “experimenty s drogami”, pochybně někdy u mladých deklarované coby “obyčejné projevy nedospělosti” a jinak téměř neškodné. Zrádné jsou i antikoncepční pilulky užívané někdy na radu “tolerantních a zkušených maminek” doslova od dětských střevíčků.
Důležitá imunita nás chrání
Nedostatek minerálních látek (malá “hutnost” a v důsledku toho snížená imunita) mají bohužel i další negativní důsledky: oslabení kvality spermatu u mužů a sníženou schopnost otěhotnění žen. Ani psychická stránka nezůstává nedotčena. Postižení bývají často povahově přecitlivělí až změkčilí. Klasické léky na posílení imunity – imunoglobuliny a další – si přitom zdaleka nedělají nárok na to, vyřešit vše. Jsou vynikající hlavně u alergií. Působí vůči jedné nebo i několika škodlivým látkám – univerzální však v žádném případě nejsou. A vnitřním prostředím – otázkou minerálních látek, pro imunitu tak důležitých – se stejně nezabývají.
Chraňme si imunitu
Alternativní postupy bývají zdlouhavější. Vybudování širokospektrální imunity není v žádném případě záležitostí dnů nebo týdnů, střízlivě je třeba počítat zhruba s rokem. A i potom, až se imunita úplně obnoví, je třeba mít na paměti, že je třeba o ni neustále pečovat. Střežit ji jako oko v hlavě doslova od narození do konce života – velmi lehko ji totiž opět můžeme pozbýt. U dítěte je pak dobrá imunita jeden z nejcennějších darů, který mu mohou milující rodiče do života dát.
Příklad komplexního přírodního postupu:
- Snížit zhruba na třetinu konzumaci potravin uvedených v úvodu článku, zejména produktů s cukrem a potravin z bílé (“vymleté”) mouky bez vlákniny. Úplně vyloučit alkohol, lékařem nepředepsané léky, drogy. – Při zvýšeném močení omezit konzumaci tekutin (včetně ovocných šťáv) a značně vodnatých pokrmů typu okurek a melounů. Vysvětlení : také časté močení vyvolává zvýšený únik minerálních látek, únavu a pokles imunity.Preferovat naopak v jídelníčku: čerstvé zeleninové směsi a kaše (bez octového nálevu) především z mrkve, celeru, petržele, červené řepy, zelí, kadeřavé petrželky, ale i jiných druhů zeleniny, celozrnné pečivo a chléb, klíčené obilí, otruby, nečištěnou rýži (Natural), loupaná slunečnicová a dýňová semena, ovesné vločky, ořechy a mandle, jáhly, pohanku, kroupy, luštěniny, kukuřici, kysané mléčné produkty, mořskou sůl, pivovarské kvasnice, melasu, mumio. Správný poměr ovoce k zelenině má být zhruba 2 : 1 (není vhodné je vzájemně zaměňovat). Kvůli železu jíst přiměřené množství netučného masa a ryb.
Několik užitečných rad:
Pro imunitu jsou zcela nepostradatelné také železo a vitamin C.
- V běžných potravinách je železa trvalý nedostatek. Jeho využití z doporučených potravin pod bodem ad 4) a vzniku obranných látek brání mléko a různé “mléčné diety”, proto je lépe – zejména při snížené imunitě – konzumovat mléčné produkty odděleně, s cca hodinovým odstupem od normálního jídla. Suverénně nejbohatším zdrojem železa je melasa. Dalšími zdroji – zhruba podle obsahu jsou: játra, hovězí maso a ryby, švestky, meruňky, rozinky, slunečnice, semena dýní, pšeničné klíčky a otruby.
- Vitamin C představuje až 80 % veškeré naší potřeby vitaminů, v těle však “přežívá” nejvýše 24 – 48 hodin, nelze se jím tedy preventivně “předzásobit”. Čas od času organizované vysoké denní dávky (500 – 1000 mg) způsobují spíše překyselení žaludku, krve a vznik vyrážek, než aby byly k užitku. Je lépe užívat vitamin C denně, avšak v menším množství. Ministerstvo zdravotnictví ČR kupříkladu doporučuje denní dávku 60 mg. Významnými přírodními zdroji vitaminu C jsou následující potraviny: šípky, černý rybíz, křen, červené jahody, citron, pomeranč, paprika.